Aktivnosti

Aktivnosti za sve naše posjetioce

Otkrijte aktivnosti za sebe!

Bicikliranje

Obilazak Ramskog jezera za ljubitelje sporta i rekreacije moguć je i biciklom zbog čega su biciklisti sve češći posjetitelji našeg kraja. Biciklisitčke rute koje pružaju pogled na Ramsko jezero, ali i druge prirodne kao i kulturne znamenitosti su:

  1. Prozor – Makljen – Sajina – Draševo – Prozor (odmorište Makljen, šuma Sajina, planinski predjeli Draševo – pogled na Ramsko jezero, makadamski spust u Jakliće)
  2. Šćit – Draševo – Idovac – Varvara – Šćit (Draševo – vidikovac Ramskog jezera, šuma Prodojnica, Idovačko jezero – ledenjačko jezero, Idovac – najviši vrh planine Raduše, spust u planinsko selo Zahum)
  3. Prozor – Here – Uzdol – Prozor
  4. Prozor – Borovnica – Mluša – Prozor

Najatraktvnija od svih ruta je nedvojbeno “Krug oko Ramskog jezera”.

Početak ove rute je na parkiralištu Veslačkog centra Rama u mjestu Šćit na obali jezera. Ukupna duljina rute iznosi 58.1 km. Nakon kraće vožnje kroz sela Šćit i Ripci, ruta nastavlja regionalnom cestom Prozor – Tomislavgrad te se nakon 3 km spušta do obale Ramskog jezera i dalje prolazi kroz sela Podbor, Ploča i Mluša. Ruta vodi preko brane HE Rama, do sela Maglice i Orašac uz teži uspon duljine 4 km s pogledom na Ramsko jezero. U nastavku se vozi regionalnom cestom Prozor – Tomislavgrad do skretanja za planinsko selo Zahum. Nakon 4 km vožnje stiže se do “Vidikovca Rame”. To je mjesto sa kojeg se pruža najljepši pogled na cijelu dolinu Rame i prekrasan pejzaž gdje je u prvom planu Ramsko jezero kao na dlanu. Povratak s vidikovca vodi istim putem do skretanja u selo Varvara i spuštanja do obale Ramskog jezera. Uz obalu se vozi 5 km hodočasničkim putem “Staza Gospi Sinjskoj” te se ponovno dolazi na Šćit. Tijekom 90% vožnje može se uživati u pogledu na prekrasni krajolik kojim prevladava Ramsko jezero, stoga ovu rutu preporučujemo svim ljubiteljima prirode i biciklizma.

Više informacija o biciklističkim stazama nudi Biciklistički klub Ventus te vodič “Cycling through Rama” kojeg možete pronaći na stranici Agencije za lokalni razvoj Prozor- Rama: alr.ba/cycling-through-rama/.

Planinarenje

Prostor općine Prozor- Rama okružuju planine: Ljubuša, Raduša, Makljen Studena planina, Bokševica, Čvrsnica i Vran. Uređene i obilježene planinarske staze i aktivna promocija ramskih planina privlače sve veći broj planinara iz Bosne i Hercegovine kao i regije.

Podaci o svim obilježenim stazam (uključujući nazive planina i vrhova, nadmorske visine i koordinate, udaljenost planina i staza, potrebno vrijeme za uspon, međusobne udaljenosti planina i staza, udaljenost od naseljenih mjesta i sl.) mogu se pronaći na web stranici ramskog planinarskog društva: hpd-rama.com.

Obilježene planinarske staze s kojih se pruža prekrasan pogled na Ramsko jezero i cijeli kraj su:

  1. Staza ramskih branitelja (Makljen – Draševo – Idovac)
  2. Staza Gmići – Kozje stijene – Slimena – Debelo brdo – Makljen
  3. Staza Dive Grabovčeve (od sela Maglice do groba Dive Grabovčeve)
  4. Staza Kamena dica (od Kovačeva polja do najvišeg vrha planine Smojnik)
  5. Staza od sela Kućani do Klečke stijene
  6. Staza od Maglica do Pasjih stijena

Uspon na Idovac, najviši vrh planine Raduše je najprimamljiviji uspon. Oni koji su bar jedom bili na planini Raduši složi će se s izjavom da ako je samo jednom posjete, sigurno će joj se iznova vraćati. Staza započinje u planinskom selu Zahum kod spomenika Divi Grabovčevoj i nosi naziv „Staza Fenix“. Na ovom usponu i tijekom proljetno – ljetnih mjeseci vidljivi su ostaci snijega dok je uspon na sam vrh nezamisliv bez vjetra. U neposrednoj blizini vrha nalazi se Idovačko jezero, ledenjačko jezero koje je prirodni fenomen s obzirom na to da se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini ovog dijela Europe i da usprkos tome nikad nije presušilo. Tijekom ovog uspona i spusta pružaju se prekrasan pogled na Ramsko jezero, Zahum, Ravašnicu te u daljini Ljubušu, Vran i Čvrsnicu.  Budući da je ovaj teren bio u ratnoj zoni djelovanja markiranjem ove staze bitno je olakšano snalaženje te povećana sigurnost posjetitelja.

Plivanje i kupanje

Vrući ljetni dani idealni su za kupanje na Ramskom jezeru koje svojom mirnoćom pruža sve uvjete i za prve plivačke zamahe ali i ozbiljne plivačke treninge i poduhvate.

Najpogodnije plaže za kupanje su u mjestima: Ploča, Podbor, Šćit i Jaklići. Na Jablaničkom jezeru ističu se plaže u Gračacu i Ustirami.

Ribolov

Ramsko jezero pogodno je za sportski ribolov jer je bogato ribom, redovno se poribljava te ima pristupačnu obalu.

Na Ramskom jezeru redovno se održavaju natjecanja u ribolovu, lokalnog, državnog i međunarodnog karaktera. SRTD „Ramske vode“ se brinu o unaprjeđenju ribljeg fonda, poduzimaju mjere zaštite okoliša, a putem ribočuvarske službe kontroliraju sportsko rekreacijski ribolov u skladu s propisanim pravilima.

Veslanje

Povoljna klima, mirno Ramsko jezero i tiho okruženje izvrsni su preduvjeti za veslanje i vožnju kajacima. Upravo ovdje osnovan je i aktivno djeluje jedini veslački klub u Federaciji BiH i prvi u Bosni i Hercegovini – Veslački klub Rama, e su njegovi sportaši ujedno i reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Svim zainteresiranim turistima Veslački centar Rama nudi mogućnost najma kajaka uz svu potrebnu opremu. Vožnja kajacima je idealna aktivnost za upoznavanje nepristupačnijih dijelova obale. Tako se na mirnim ramskim vodama kajakom možete zaputiti do mnoštva otočića, uvala i izvora sami ili u pratnji prijatelja i obitelji.

Vožnja kajacima

Vožnja kajacima je idealna aktivnost za upoznavanje nepristupačnijih dijelova obale. Tako se na mirnim ramskim vodama kajakom možete zaputiti do mnoštva otočića, uvala i izvora sami ili u pratnji prijatelja i obitelji. Veslački klub Rama nudi mogućnost najma kajaka uz svu potrebnu opremu.

Plovidba Ramskim jezerom

Za potpun i nešto drugačiji doživljaj ljepota ramskog kraja tu je plovidba Ramskim jezerom. Tijekom vožnje čamcem putnici mogu uživati u prelijepom ambijentu jezera i okolnog zelenila te iz drugačije perspektive uživati u nesvakidašnjim prizorima.

Tom prilikom moguće je posjetiti izvore rijeke Rame, branu HE Rama, mnoštvo otoka i otočića od kojih je najpoznatiji poluotok Šćit.

Odbojka na pijesku

Uz obalu Ramskog jezera u mjestima Podbor, Ripci i Mluša smještena su igrališta za odbojku na pijesku. Nekoliko igrališta je u sklopu ugostiteljskih objekata, a nekoliko su uredile ekološke i turističke udruge.

U ovom sportu također se možete okušati i na terenu u mjestu Gračac na obali Jablaničkog jezera.

Vožnja motociklom

Ljubitelji adrenalinskih vožnji brojne ljepote i prostranstva naše općine mogu istraživati vožnjom motorima.

Planine i šumski putevi daleko od svakodnevne gužve i naselja nude pravu avanturu za sve ljubitelje ovog adrenalinskog sporta.