Divin dan na Kedžari proslavilo tisuće vjernika

Proslava Divina dana održana je u nedjelju 5. srpnja 2020. godine na Kedžari, katoličko-hodočasničkom mjestu na Vran Planini.

Na Kedžari se okupio veliki broj  vjernika iz brojnih dijelova BiH i susjedne Hrvatske. Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, dan ranije, koju je predvodio don Marko Šutalo, župnik župa Jablanica i Drežnica.

Na”Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Uloga Dive Grabovčeve ove godine pripala je Nadi Krešo, djevojci koja je s neizmjernom emocijom interpretirala riječi Dive dok je misno slavlje uveličala klapa Grga iz Posušja.

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve. Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara.

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je “prešla” granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH. Diva Grabovčeva može biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama, kako se i po cijenu života brani čast i vjera.