Popular Destinations

Popular Destinations in Rama Area

Discover Popular Destinations

1. Šćit

Šćit je naseljeno mjesto u općini Prozor-Rama na oko 600 metara nadmorske visine. Na ovom poluotoku smješteni su Franjevački samostan Rama–Šćit i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije uz koje se nalaze Etnografski muzej, Kuća mira i Umjetnička galerija fra Ljubo Lucić, što ga čini idealnim mjestom za meditaciju i molitvu.

Pejzaži i prizori koji se mogu vidjeti u mjestu Šćit su nesvakidašnji i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tu je i Veslački centar Rama, kao takav jedini u Federaciji BiH zbog čega se može reći da je Šćit vjersko, kulturno i sportsko središte ovoga kraja.

2. Umna Glava

Umna Glava je najpopularniji, a ujedno i najljepši vidikovac u Gornjoj Rami, točnije u planinskom selu  Zahum, tzv. „rumbočkoj planini“. Odmor  za um, dušu i srce.

S ovog vidikovca pogled na Ramsko jezero i Gornju Ramu je veličanstven i ostavlja bez daha. Ovo mjesto je omiljeno među fotografima koji žele ovjekovječit prekrasne i nesvakidašnje prizore.

3. Vidikovac Izlaz

Na zapadnom dijelu općine, u smjeru Tomislavgrada nalazi se Vidikovac Izlaz. Vozeći se regionalnom cestom R418 rijetki su prolaznici koji se ne zaustavljaju na ovom mjestu. Fotografiranje na Izlazu s pozadinom Ramskog jezera je neizostavno.

4. Ustirama - plaža

Na obali Jablaničkog jezera u općini Prozor-Rama, selu Ustirama uređena je plaža dužine 60 metara. Za nešto hrabrije kupače tu je i skakaonica.

5. Ergela Jezero

Ergela Jezero osnovana je 2017. godine u mjestu Lizoperci, iznad mjesta gdje se Rama nekada ulijevala u Neretvu. Cilj ove ergele je uzgoj i popularizacija bosanskih brdskih konja.

Uzgoj na ergeli je ekstenzivan, konji tijekom dana većinu vremena provode na otvorenom, na pašnjacima, a navečer se vraćaju u štalu. U sklopu ergele je i lijepa nadstrašnica za odmaranje kao i prostor za jahanje. Uzbuđenje i ljubav prema konjima su neopisivi, a ono što Ergela Jezero nudi je upravo to.

6. Odmorište i plaža Gračac

Udruga „Ramska dolina“ Gračac uredila je odmorište i plažu na obali Jablaničkog jezera, u blizini župne crkve. Od popratnih sadržaja na plaži su dječje ljuljačke i teren za odbojku na pijesku.

Svake godine u sklopu manifestacije „Ljeto u Gračacu“ organizira se turnir u nekoliko sportova i disciplina „Memorijal Ivica Bilić- Ićo“.

7. Sportsko rekreacijski centar „Veselica“

Sportsko rekreacijski centar „Veselica“ idealno je odmorište za sve ljubitelje prirode i jezera. Naime, ovo odmaralište je uređeno na mjestu gdje je nekad bila gomila otpada, divlje odlagalište. Udruga Glas je zajedno sa entuzijastima kroz projekt „Od odlagališta do odmarališta“ očistila sav taj otpad i pomogla prirodi da se oporavi i napravi „Veselicu“.

Osim što nude vožnju brodom po Ramskom jezeru, ovi entuzijasti proizvode i prodaju med, ribu, mesne proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića i sokove, ljekovito bilje i čajeve, mliječne proizvode, kao i proizvode od voća i povrća. Dakle, idealno mjesto za turiste jer mogu kušati najbolje lokalne proizvode, uz zalazak sunca na Ramskom jezeru.

8. Plaža Podbor

Plaža u naselju Podbor je jedna od najpopularnijih u ovom kraju, tijekom vrućih ljetnih dana, zbog blizine općinskog središta i uređenog pristupnog puta. S ove plaže se pruža pogled prema Franjevačkom samostanu na Šćitu i prekrasnom otoku Umac.

9. Monop

Nekolicina mještana sela Ploča na obali Ramskog jezera uredilo je prostor za okupljanja i druženja uz popratne sadržaje. Tako su uređena šetnica, postavljeni stolovi i stolice te veliki kamin za roštilj.