Povijest

Bogata povijest Rame

Saznajte više o povijesti Rame!

Franjevački samostan Šćit

Franjevački samostan u Rami, na Šćitu su podigli franjevci još u 15. stoljeću, prije dolaska Turaka te je jedan od 13 samostana koji su spomenuti 1514. godine u popisu Bosanske provincije.

Samostan i crkva spavljivani su više puta, ali isto tako i obnavljani. Unutrašnjost crkve krasi velika oltarna slika i dvije postranske koje su tematski posvećene Gospi.

Za samostansko dvorište s pravom se može reći kako je to „galerija na otvorenom“ jer su svoje mjesto našle skulpture: Ramski križ, Ramska majka, Diva, Posljednja večera, medaljon Ramski mučenici i Spomen ploča s imenima svih stradalih u zadnja dva rata. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika proglasilo je kulturni pjezaž i područje Franjevačkog samostana kao i crkve, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Džamija u Lizopercima sa mektebom i haremom

U malom naselju Lizoperci smještenom na obali Jablaničkog jezera nalazi se Graditeljska cjelina – Džamija u Lizopercima sa mektebom i haremom, proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Lizoperci su mjesto na putu između Prozora i Jablanice na desnoj obali Jablaničkog jezera.

Prema predaji dažmiju je sagradio Pozder- beg 1530. godine. Pouzdanih podataka o vremenu gradnje i o graditelju ove džamije nema. Džamija je 1925. godine uslijed dotrajalosti obnovljena prilikom čega je drveni minaret zamijenjen novim minaretom od kamena – sedre. Na ulazu ispred džamije nalaze se stećci.

Divin dom na Zahumu

Legenda o Divi Grabovčevoj je duboko ukorijenjena u ramski puk, već tri desetljeća se štuje njezin grob koji je prema predaji na Kedžari, usred Vran planine. Grob je obilježen drvenim križem i velikim stećkom, a 1998. godine poznati hrvatski kipar Kuzma Kovačić izradio je mjedeni kip Dive u stvarnoj veličini te na njemu napisao: „Zlo u mraku ima oči, ali na svjetlu oslijepi. Divi, daru svjetla, Rama 1998.“. U dvorištu Franjevačkog samostana nalazi se skulptura Diva Grabovčeva.

U planinskom selu Zahumu, koje je prema tradiciji rodno mjesto Dive Grabovčeve izgrađen je Divin dom. Dom je replika stare ramske kuće. Ispred kuće je postavljen brončani kip djevojčice sa leptirom koji simbolizira dječju spontanost, neopterećenost, iskrenost, razigranost i sklad sa prirodom, a djelo je kipara Ilije Skočibušića. Brojni turisti posjećuju ovo mjesto, osobito na blagdan sv. Josipa Radnika.