PROMO: Veslački centar Rama

Veslački klub „Rama“ sa sjedištem na Šćitu jedini je veslački klub u FBiH. Klub je uz mnogo truda i zalaganja osnovan 2012. godine u okviru projekta „Lake to Lake- Green Tourism“ (IPA program prekogranične suradnje RH-BiH). Od 2013. godine klub počinje s aktivnim treninzima na Ramskom jezeru, a zanimanje za ovim sportom je od tada u konstantnom porastu.

Trenutno brojimo 30-ak članova, djece i mladih,  veslača i veslačica koji su ostvarili značajne rezultate na lokalnim ali i međunarodnim natjecanjima diljem Europe. Cilj veslačkoga kluba „Rama“ je promicanje sportskih vrijednosti kod djece i mladih, razvijanje, promocija i zaštita sporta kao i poticanje razvoja vrhunskoga sporta na ovim područjima.

Being a full member of the Croatian Rowing Association of Dalmatia since Kako je Veslački klub Rama od 2017. godine punopravni član Veslačkoga saveza Dalmacije u istom se i natječe, te nerijetko osvaja medalje. Malo po malo klub je stasao te je u ovom trenutku jedan respektabilan i rado viđen klub po natjecanjima širom Republike Hrvatske. Ovome u prilog ide i činjenica da su se tri člana Veslačkoga kluba Rama na Državnom prvenstvu Republike Hrvatske u veslanju u kategoriji mlađih juniora i juniorki održanom 2018. godine na Jarunu-Zagreb okitila titulom državnih prvaka. Obzirom da klub postoji tek nekih sedam godina mora se priznati da je to izniman uspjeh kako za klub tako i za cijelu državu.

Ramsko jezero pruža idealne uvjete za bavljenje raznim vrstama sporta dužim tokom godine.  Iz dana u dan  sve više ljudi rado dolazi i provodi vrijeme na jezeru ili oko njega. Povoljna klima, mirno jezero i spokojno okruženje uvelike pogoduju veslačkom sportu. Već tradicionalno svake se godine na Ramskom jezeru organizira Veslačka regata „Lake to Lake“ na kojoj se natječu veslači i veslačice iz BiH i RH.

Jedan od češće viđenih sportaša na Ramskom jezeru je i Damir Martin, hrvatski veslač i olimpijac, kojemu su Rama i Ramsko jezero neizostavna stanica u pripremama za buduća natjecanja. Braća Sinković, višestruki svjetski prvaci u veslanju,  također rado posjećuju jezero i veslaju na njemu, a 2015. godine se za Svjetsko prvenstvo u veslanju u Bugarskoj na Ramskom jezeru pripremala cijela juniorska reprezentacija Australije. Potencijal za razvoj sporta i turizma na ovim prostorima je već tu a na nama je da ga konstantno potičemo, promičemo  i iskoristimo u optimalnoj mjeri.